Skip to content

Rijbewijs met Handicap of beperking

Met een lichamelijke of geestelijke handicap of beter gezegd beperking kunt u in de meeste gevallen zelfstandig met een auto de weg op. Heeft u twijfels over uw rijgeschiktheid dan adviseren wij om een Eigen verklaring op te sturen. Dit kan u onnodige kosten voor rijlessen besparen. Dit is ook verstandig wanneer u als rijbewijsbezitter twijfelt over uw medische geschiktheid  in uw gezondheidssituatie. In sommige situaties is meer informatie nodig dan op de Eigen verklaring is gegeven. Dan verwijst de medisch adviseur u naar een medisch specialist. Ook kunt u een uitnodiging krijgen van een van onze deskundige praktische rijgeschiktheid voor een rijtest.

Waarom een rijtest

Een rijtest is geen rij-examen. Een rijtest wordt afgenomen om te kijken of de betrokkene het motorvoertuig op een veilige en verantwoorde manier bestuurt. Is dit niet het geval, dan wordt gekeken of dit met een aanpassing aan het voertuig wel kan. Uiteindelijk kiest u met het CBR voor een eventueel aangepast motorvoertuig. waarin u hetzelfde kunt als een doorsnee weggebruiker. U moet niet alleen dezelfde mogelijkheden krijgen, maar voor u moeten ook dezelfde veiligheidsnormen gelden.

Aanpassingen

Soms beperkt de aanpassing zich tot een ‘simpele’ automaat of rembekrachtiging. Maar het komt ook voor dat de auto binnenstebuiten moet worden gekeerd om de aanpassingen te monteren. Een aanpassing aan de pedalen of de montage van een volledige handbediening komt veel voor. Soms worden de schakelaars voor bijvoorbeeld de richtingaanwijzers en de verlichting in de hoofdsteun aangebracht. Eigenlijk is bijna alles mogelijk. U krijgt meestal het advies om met het aangepaste voertuig eerst een aantal rijlessen te nemen. Het CBR helpt u met het vinden van een geschikte rijschool. Daarna beoordeelt het CBR tijdens een rijtest of alles naar wens verloopt. Als dat het geval is, dan kunt u bij het gemeentehuis een vernieuwd of nieuw rijbewijs halen, afhankelijk van uw situatie.

AUTORIJSCHOOL GROENLAND

Hoog slagingspercentage, schrijf je vandaag nog in!

Back To Top
Autorijschool Groenland