Skip to content

Voorkom onnodige ADHD keuring

Om veilig te rijden moet je niet alleen rijvaardig zijn. Je moet het lichamelijk en geestelijk ook kúnnen.

Mensen die ADHD of ADD hebben en hun rijbewijs willen halen, gaan naar een psychiater voor onderzoek. Daarna is een rijtest nodig. Zo beoordelen we of ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Om erachter te komen of iemand ADHD of ADD heeft, stellen we op de Gezondheidsverklaring de vraag: ‘Heeft u ADHD of ADD?’.

Sinds een jaar moeten bestuurders de Gezondheidsverklaring zelf invullen. Eerder werd dit vaak door de rijschool gedaan. Sindsdien is het aantal mensen dat ‘ja’ antwoordt op de ADHD-vraag sterk gestegen. Op dit moment is de stijging in 2018 30% ten opzichte van 2017. Positief is dat het nu minder vaak voorkomt dat pas bij het examen blijkt dat iemand ADHD of een andere aandoening heeft.

Oorzaak stijging ADHD

De stijging was voor het CBR aanleiding voor nadere analyse. Hoe kan het dat zoveel mensen invullen dat zij ADHD of ADD hebben? Uit data-onderzoek van dossiers viel op dat een deel van de mensen die de vraag met ‘ja’ beantwoordt, geen ADHD- of ADD-diagnose meer blijkt te hebben. Dit zijn vooral (jong)volwassenen die over ADHD of ADD zijn heen gegroeid.

Het CBR wil dat mensen alleen naar de psychiater gaan als dit echt nodig is. En dat iemand alleen een rijtest doet als hij of zij echt ADHD of ADD heeft. Zo bespaart iedereen kosten en blijven we zorgen dat iedereen veilig de weg op gaat.

Om dit te bereiken is er uitleg toegevoegd in de Gezondheidsverklaring en lichten we mensen actief voor over hoe je de vraag invult. De vraag luidt: ‘Heeft u ADHD of ADD?’. Je vult ‘ja’ in als: je de diagnose ADHD of ADD op dit moment hebt. Je vult ‘nee’ in als: je de diagnose als kind kreeg, maar de behandeling voor je 16e verjaardag door een arts is gestaakt, je geen klachten meer hebt en geen medicijnen gebruikt. Als iemand twijfelt, adviseren we om contact op te nemen met de huisarts.

AUTORIJSCHOOL GROENLAND

Hoog slagingspercentage, schrijf je vandaag nog in!

Back To Top
Autorijschool Groenland